Bułeczki cynamonowe – Cinnamon rolls

  • on 18 września 2020

Bułeczki cynamonowe – Cinnamon rolls

Składniki

  • Ciasto: 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 250 mililitrów mleka
  • 60 gramów cukru
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 70 gramów masła
  • Szczypta soli
  • 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania
  • Nadzienie: 15 gramów cynamonu
  • 50 gramów masła
  • 80 gramów cukru
  • Sos serowy: 80 gramów serka kremowego
  • 70 gramów cukru pudru
  • 20 gramów masła
  • Lukier: 1,5 łyżki wody
  • 60 gramów cukru pudru
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon rolls

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    • Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki
    • Zaczyn mieszamy i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
    • Pozostałą mąkę wsypujemy do misy, następnie dodajemy jajko, sól, miękkie masło oraz zaczyn, całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego aż ciasto będzie miękkie i sprężyste (około 10 minut)
    • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny

    Nadzienie:

    • Masło roztapiamy, a cukier mieszamy z cynamonem

  2. Sos serowy:

    • Wszystkie składniki mieszamy razem a następnie ubijamy mikserem

    Lukier:

    • Cukier puder rozcieramy z wodą

    Składanie:

    • Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy, smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cynamonem
    • Ciasto zwijamy w roladę i kroimy na mniejsze części
    • Bułeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
    • Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
    • Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki
    • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut
    • Połowę lekko ciepłych bułeczek polewamy lukrem, a druga część sosem serowym

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..