Chrupiące czosnkowe bagietki

  • on 18 września 2020

Chrupiące czosnkowe bagietki

Składniki


  • bagietka

  • 4 jajka

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 szklanka bułki tartej

  • garść świeżej natki pietruszki

  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

  • sól

  • pieprz czarny
Chrupiące czosnkowe bagietki

Przygotowanie


  1. Bagietkę pokroić w skośne kromki.
    Do miski wbić 4 jajka i dokładnie je ubić przy pomocy widelca lub ubijaka do jajek.
    Drobno posiekać garść natki pietruszki oraz 4 ząbki czosnku i dodać je do miski z ubitymi wcześniej jajkami.
    Wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
    Szklankę bułki tartej wysypać do głębszej salaterki i doprawić solą, wymieszać równomiernie.


  2. Każdą kromkę bagietki dokładnie moczyć z każdej strony najpierw w misce z ubitym jajkiem, czosnkiem oraz natką pietruszki (pamiętając aby na każdej ułożyć trochę czosnku i pietruszki – ponieważ sam się nie przyklei), a później w bułce tartej.
    Tak przygotowane odkładać na oddzielny talerz.


  3. Na patelnię wlać pół szklanki oleju słonecznikowego i podgrzać na średnim ogniu.
    Po ok. 5 minutach wrzucić na patelnię uprzednio przygotowane kromki bagietki.


  4. Po ok. 2 minutach sprawdzić czy bagietki nie podpiekają się zbyt mocno – jeśli tak, przewrócić je na drugą stronę.
    Smażyć, aż osiągną odpowiadający nam stopień podsmażenia.


  5. Kiedy będą już odpowiednio podpieczone, zdjąć je na ręcznik papierowy aby odsączyć zbędną ilość oleju.
    Tak przygotowane przełożyć na talerz.

    SMACZNEGO!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..