Coq au vin

  • on 18 września 2020

Coq au vin

Składniki

Coq au vin

Przygotowanie


  1. Perlicę pokroiłam na osiem części z mięsem. Na udziki i udka, oraz każda pierś z kością przekrojona w poprzek, dwie części ze skrzydełkiem. Plecki też pokroiłam- one nadadzą wywarowi smaku.


  2. Rąbankę posypałam solą i pieprzem a każdy kawałek obtoczyłam w mące.


  3. Na patelni lekko wytopiłam boczek pokrojony w słupki.Dodałam oliwę i zrumieniłam ptaka. Dodałam na pół przekrojone cebulki. i zgniecione ząbki czosnku. Zawartość patelni przełożyłam do rondla i zalałam winem. Dodałam zioła prowansalskie i sól do smaku.


  4. Na patelni podsmażyłam z grubsza pokrojone pieczarki. Dodałam je na 15 minut przed końcem gotowania- w sumie 1 h.
    Gdy mięso odchodziło od kości, dodałam jeszcze koncentrat. A po wyłączeniu ognia dodałam jeszcze od siebie natkę pietruszki.


  5. Sos właściwie sam się zrobi, nie zagęszczałam go, ale można.
    Najlepiej ta potrawa smakuje z ziemniakami lub grzankami.


  6. Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..