Flaczki drobiowe z gęsich żołądków.

  • on 18 września 2020

Flaczki drobiowe z gęsich żołądków.

Składniki


  • żołądki z gęsi 2 kg

  • ćwiartki z kurczaka 2 szt.

  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki

  • pasta rosołowa 2 łyżki

  • seler 1 szt.

  • por 10-15 cm

  • marchew 2 szt.

  • pietruszka 1 szt. duża

  • majeranek 1 łyżka

  • papryka słodka mielona 2 łyżki

  • przyprawa do flaczków 1 opakowanie 20 g
Flaczki drobiowe z gęsich żołądków.

Przygotowanie



  1. Wymyte i oczyszczone żołądki wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. Ugotowane żołądki płuczemy i studzimy. W garnku zagotowujemy 3 litry wody. Do gotującej się wody dodajemy ćwiartki z kurczaka, pokrojone warzywa w kostkę oraz pastę rosołową i gotujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Ugotowane ćwiartki studzimy i oddzielamy mięso od kości. Ostudzone żołądki kroimy w paski, obrane mięso z kurczaka również kroimy w paski i wkładamy do gotującego się wywaru. gotujemy jeszcze 40 minut i całość doprawiamy suchymi przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut.



  2. Gotowe flaczki podajemy na gorąco z domowym pieczywem.

    Smacznego !!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..