Groszkowy piegusek

  • on 18 września 2020

Groszkowy piegusek

Składniki


  • Ciasto : mąka z zielonego groszku 200 g

  • mąka pszenna 100 g

  • masło lub margaryna 250 g

  • drobny cukier 240 g

  • 4 jajka

  • mleko 250 ml

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

  • suchy mak 1 szklanka

  • Krem : śmietana 18 % 300g

  • cukier puder 2 płaski łyżeczki

  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

  • sok z cytryny do smaku ( 1-2 łyżeczki )

  • śmietanfix 14 g
Groszkowy piegusek

Przygotowanie



  1. TORTOWNICA 22 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać.

    Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania gładkiej jasnej masy.
    Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
    Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.

    Ciasto przelać do formy, wyrównać.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
    Jak ciasto będzie zbyt rumiane a w środku surowe, należy zmniejszyć temperaturę do 160ºC.
    Wyjąć, wystudzić.
    Odciąć górne wybrzuszenie ciasta i pokruszyć tylko zieloną część.
    Masa.
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami i sokiem z cytryny.
    Pod koniec dodać śmietanfix.
    Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta i posypać pokruszonym ciastem.
    Można udekorować jadalnymi kwiatami lub owocami.

Przepis znajduje się w kategorii :
Różne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..