Grzybowa z prawdziwków leśnych z ziemniakami i makaronem.

  • on 18 września 2020

Grzybowa z prawdziwków leśnych z ziemniakami i makaronem.

Składniki


  • 2 porcje rosołowe z kurczaka,

  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy),

  • 2 marchewki 150 g,

  • 3 korzenie pietruszki (mam swoje),

  • 3 łyżki drobnego dowolnego makaronu,

  • 1 mała śmietana 12 %,

  • 1 płaska łyżeczka cukru,

  • 900 g ugotowanych grzybów leśnych (u mnie prawdziwki i kilka kurek),

  • 1,5 płaskiej łyżki przyprawy z solą,

  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g.
Grzybowa z prawdziwków leśnych z ziemniakami i makaronem.

Przygotowanie



  1. Do większego garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe, wkroić marchew pokrojona dowolnie oraz dodać korzenie pietruszki mogą być w całości. Gotować do miękkości porcji i warzyw w czasie gotowania zebrać powstałe szumowiny . Jak już mięso na porcji jest miękkie doprawić swoją ulubiona przyprawą z solą, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu makaron. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i makaronu.



  2. W czasie gdy zupa gotuje się z ziemniakami i makaronem przygotować ugotowane dzień wcześniej grzyby ( ja zawsze gotuję grzyby dwa razy w osolonej wodzie przez dwadzieścia minut ). Jeśli grzyby są większe pokroić na mniejsze kawałki. Jak już ziemniaki i makaron są miękkie dodać przygotowane i pokrojone grzyby i chwilę pogotować na wolnym ogniu.



  3. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy już z grzybami wkroić umytą natkę pietruszki i nadal chwilę gotować. A w międzyczasie przygotować śmietanę. Do śmietany dodać łyżeczkę cukru oraz gorący wywar od zupy i rozmieszać do czasu aż nie będzie grudek w śmietanie.



  4. Jak już mamy dokładnie wymieszaną śmietanę z cukrem wlać ją do gotującej się zupy, zamieszać i zagotować, zdjąć z ognia. ( Dodając do śmietany cukier nie zważy ona się podczas dodawania do gorącej zupy ).



  5. Zupa wyszła aromatyczna i bardzo pachniała grzybami leśnymi, mąż zjadł z taką chęcią aż miło było popatrzeć. Przed podaniem zupę można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Jeśli ktoś uwielbia grzyby leśne to polecam serdecznie ten przepis. A jeśli ktoś nie uważa śmietan można pominąć i zrobić czysta zupę u mnie mąż woli jednak ze śmietana.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..