Jak zrobić pyszne ogórki kiszone na zimę

  • on 18 września 2020

Jak zrobić pyszne ogórki kiszone na zimę

Składniki


  • 2 kg małych ogórków gruntowych

  • 6 ząbków czosnku

  • 30 liści wiśni

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 1 pęczek kopru z baldachami

  • 2 litry zimnej wody

  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów
Jak zrobić pyszne ogórki kiszone na zimę

Przygotowanie



  1. Ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy a chrzan kroimy w słupki.



  2. Do każdego słoika wkładamy 1-2 gałązki kopru z baldachem, 5 liści wiśni, 1 duży ząbek czosnku(lub 2 małe) oraz 3 słupki chrzanu. Wkładamy ogórki jaśniejszą stroną do góry.



  3. Słoiki zalewamy zalewą przyrządzoną z wody i soli (2 litry wody/2 łyżki soli) tak żeby przykryła ogórki zostawiając przy tym 1 cm wolnego miejsca. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie możemy przenieść ogórki do chłodnej spiżarni/piwnicy.

    Ogórki będą gotowe po 3 tygodniach.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..