Krokiety ruskie

  • on 18 września 2020

Krokiety ruskie

Składniki


  • Składniki na ok 10 krokietów z naleśników z patelni 20cm

  • Naleśniki:

  • Jajka – 2szt

  • Mąka pszenna – 240g

  • Mleko – 200ml

  • Woda – 100ml

  • Sól – szczypta

  • Olej – do smażenia

  • Farsz:

  • Ser biały (u mnie półtłusty) – 250g

  • Ziemniaki – 500g (po obraniu)

  • Cebula – 3 małe

  • Olej – łyżka

  • Sól i pieprz

  • Do panierowania:

  • Jajko – 2szt

  • Mąka

  • Bułka tarta

  • Olej do smażenia
Krokiety ruskie

Przygotowanie



  1. Farsz:
    Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przez praskę do ziemniaków przeciskamy ser biały i ciepłe (ale nie gorące) ziemniaki.
    Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę do masy ziemniaczano – twarogowej. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Naleśniki:
    Wszystkie składniki masy naleśnikowej dokładnie mieszamy. Smażymy na niedużej ilości oleju cienkie naleśniki i odkładamy do ostygnięcia.

    Na naleśniki układamy farsz – jedną kopiata łyżkę na środek.



  2. Składamy boki i rolujemy od dołu.

    Zwinięte naleśniki musimy jeszcze panierować.
    Przygotowujemy 3 talerze. W jednym roztrzepujemy 2 jajka z odrobiną wody), do drugiego wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.

    Każdego naleśnika otaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na oleju z obu stron do mocnego zarumienienia.



  3. Po smażeniu kładziemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Krokiety są najlepsze zaraz po usmażeniu.

Przepis znajduje się w kategorii :
Różne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..