Krokiety z mięsem i kapustą

  • on 18 września 2020

Krokiety z mięsem i kapustą

Składniki


  • Naleśniki: ( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników)

  • Mąka pszenna 2 szklanki

  • Woda 1 i 1/2 szklanki

  • Mleko szklanka

  • Jajko

  • Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie)

  • Sól 1/2 łyżeczki

  • Olej łyżka

  • Farsz:

  • Kapusta kiszona 400 g

  • Mięso gotowane u mnie łopatka 400 g

  • Cebula
Krokiety z mięsem i kapustą

Przygotowanie


  1. Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.

    Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.

    Kapustę zalać zimną wodą.Gotować do miękkości z odrobiną soli. Ugotowaną kapustę odcedzić i wystudzić. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody.

    Mięso pokroić w większą kostkę zalać wodą ok. 1-2 cm nad mięsem. Gotować z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego oraz ziela angielskiego do miękkości.

    Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoty kolor.

    Ugotowane mięso wraz z kapustą zmielić w maszynce. Na końcu do maszynki dodać cebulę wraz olejem. Farsz doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

    Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach zwinąć i obtoczyć w jajku i bułce tartej. Podsmażać na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..