Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka)

  • on 18 września 2020

Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka)

Składniki


  • Kwiaty lipy – 3 szklanki

  • Miód – 750ml

  • Woda – 750ml

  • Spirytus – 500ml

  • Starta skórka z 1 cytryny
Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka)

Przygotowanie



  1. Zbieramy kwiaty lipy, bardzo dokładnie przebieramy. Płuczemy. Odmierzamy 3 szklanki, lekko dociskając.

    Wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepła dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wódkę i startą skórę z 1 sparzonej cytryny.

    Kwiaty lipy wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody, miodu i wódki. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem lub mieszamy drewnianą łyżką.

    Po tym czasie przecedzamy. Najlepiej przelać najpierw przez sito, a potem przez gazę.

    Odstawiamy na 3-4 tygodnie.

    W tym roku już oczywiście za późno na zbiór lipy, ale zapiszcie przepis na przyszły rok – na pewno się przyda 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Różne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..