Panierowany ser Manchego

  • on 18 września 2020

Panierowany ser Manchego

Składniki


  • 200 gram sera Manchego

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1/2 szklanki bułki tartej

  • 1/2 łyżki suszonego rozmarynu

  • 1/2 łyżki suszonego tymianku

  • 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

  • sól

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Panierowany ser Manchego

Przygotowanie


  1. Ser pokroić w niezbyt grube trójkąty. (oczywiście mogą być też inne kształty)
    Do pierwszej miski wsypać 1/2 szklanki mąki.
    Do drugiej miski wsypać 1/2 szklanki bułki tartej, pół łyżki suszonego tymianku, pół łyżki suszonego rozmarynu, pół łyżki suszonej natki pietruszki i szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
    Do trzeciej miski natomiast wbić jajko, dodać łyżkę mleka i roztrzepać razem przy pomocy widelca lub ubijaka do jajek.


  2. Każdy kawałek sera obtoczyć dokładnie najpierw w mące, później w mieszance jajka i mleka, a na koniec w bułce tartej i przyprawach.
    Na patelnię wlać 1/3 szklanki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Po ok. 3 minutach wrzucić na patelnię panierowane kawałki sera i podsmażać ok. 30 sekund.
    Po tym czasie przewrócić kawałki na drugą stronę – chcemy aby bułka była ładnie zarumieniona i podpieczona, ale nie przypaliła się.


  3. Kiedy uzyskamy już odpowiadający nam stopień podsmażenia – należy zdjąć kawałki sera na ręcznik papierowy i odsączyć je ze zbędnej ilości tłuszczu.
    Tak przygotowane przełożyć na talerz.

    SMACZNEGO!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..