Papryka bez skórki na zimę

  • on 18 września 2020

Papryka bez skórki na zimę

Składniki


  • papryka czerwona 5 szt

  • czosnek 4 ząbki

  • oliwa z oliwek 125 ml

  • sok z 1 cytryny

  • sól 1 łyżeczka płaska
Papryka bez skórki na zimę

Przygotowanie



  1. Paprykę wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, obciążamy żeby była pod powierzchnią wody /ja wkładam przykrywkę od mniejszego garnka/, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 7-10 min. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną paprykę, obieramy ze skórki usuwając gniazdo nasienne i pestki.
    Tak przygotowaną paprykę możemy pokroić w większą kostkę lub grubsze plastry /idealne na kanapki:)/
    Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i solą – tak by sól dokładnie się rozpuściła. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.Do zalewy możemy dodać 3-4 łyżki soku, który wypłynie z obranej papryki.
    Na dno dwóch słoików /tyle u mnie wyszło z powyższych składników/ układamy kilka plastrów czosnku i łyżkę zalewy. Następnie układamy warstwę papryki, 2-3 plastry czosnku i łyżkę zalewy itd. Napełnione słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..