Paprykowo – czosnkowe ziemniaki

  • on 18 września 2020

Paprykowo – czosnkowe ziemniaki

Składniki


  • ziemniaki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • szczypta soli

  • szczypta czarnego pieprzu

  • szczypta suszonego czosnku

  • szczypta słodkiej wędzonej papryki

  • szczypta suszonego tymianku

  • garść natki pietruszki
Paprykowo – czosnkowe ziemniaki

Przygotowanie


  1. Piekarnik nagrzać do 250 stopni Celsjusza.
    Ziemniaki umyć, wyszorować skórkę i dokładnie osuszyć. (jeśli wolisz, ziemniaki można obrać ze skórki)


  2. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na nim pokrojone w plastry ziemniaki.
    Każdy plaster ziemniaka polać odrobiną oliwy z oliwek i doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonego czosnku, suszonego tymianku oraz suszonej wędzonej papryki.
    Po czym wstawić do piekarnika.


  3. Po ok. 10-15 minutach ziemniaki powinny być miękkie i gotowe, w zależności od tego jak bardzo mają być podpieczone.

    Tak przygotowane zdjąć na płaski talerz i podawać jako przystawkę lub dodatek do ulubionych dań mięsnych lub rybnych.

    SMACZNEGO!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..