Pieczeń z warzywami (dynia, marchew, pietruszka)
Składniki
-
1 kg mięsa mielonego, -
2 jajka, -
2 średnie marchewki, -
1 mała pietruszka, -
szklanka potartej dyni, -
pół szklanki kaszy manny, -
3 łyżki bułki tartej, -
sól i pieprz, -
1 łyżka majeranku, -
1 łyżeczka ostrej papryki, -
szczypta imbiru, -
czarnuszka.
Przygotowanie
-
Dynię, marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
Mięso mielone przyprawiamy.
Dodajemy zioła, kaszę, jajka, bułkę tartą oraz potarte warzywa.
Mieszamy wszystko dokładnie.
Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Wykładamy do foremek (2 foremki 19 x 10).
Posypujemy czarnuszką.
Pieczemy około 1 godziny w 170 stopniach.
Podajemy na zimno.
Smacznego 😉