Pieczone buraczki… rewelacja

  • on 18 września 2020

Pieczone buraczki… rewelacja

Składniki


  • Kilka świeżych buraków (osobiście wolę większe, choć dłużej się pieką)

  • Tyle łyżek oleju lub oliwy z oliwek, ile jest buraków

  • Tyle łyżek octu balsamicznego, ile jest buraków

  • Sól, pieprz do smaku
Pieczone buraczki… rewelacja

Przygotowanie


  1. Buraki myjemy, najlepiej szorując szczoteczką i odcinamy zdrewniały koniec i ogonek.
    W zależności od wielkości buraków szykujemy folię aluminiową, żeby każdy z nich osobno zawinąć.

    Wszystkie po kolei nakłuwamy ostrym widelcem na całej powierzchni. Najlepiej to robić nad zlewem i widelec wbijać w każdego buraka stanowczo, ale powoli. Chyba, że winszujemy sobie zmienić kolor ścian w kuchni na czerwony…


  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, funkcja „góra-dół”.

    Nakłute buraczki odkładamy na przygotowane wcześniej kawałki folii aluminiowej. Tę delikatnie formujemy wokół spodów buraków, nie zamykając jeszcze i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.. Tak naszykowane traktujemy solą i pieprzem w dawkach słusznych, acz bez przesady. Po czym na każdy z nich wylewamy łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju), a następnie łyżkę octu balsamicznego. Zawijamy folię na buraczkach do końca.

    Wstawiamy do piekarnika na co najmniej godzinę. W zależności od wielkości buraków.

    Po upieczeniu możemy zostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia.


  3. Następnie delikatnie ściągamy skórki a same buraczki odkładamy do dalszej obróbki lub… zjedzenia. Bo one już mają swój smak…

    Co jeszcze oprócz carpaccio lub sałatki z pieczonych buraków można zrobić pokażę niebawem.

    Na początek skosztujcie ich soute… tak potrafią smakować pieczone buraczki…

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..