Zapiekanka ziemniaczana

  • on 18 września 2020

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki


  • 1 mały kalafior

  • 1 brokuł

  • ½ kg ziemniaków

  • 6 jajek

  • ½ szk. śmietany 18 %


  • Cebula


  • 10 dag sera żółtego


  • Sól



  • Pieprz

Zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie


  1. 1. Warzywa, brokuł oraz kalafior gotujemy w osolonej wodzie.
    2. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i również gotujemy w osolonej wodzie.
    3. Cztery jajka gotujemy na twardo a cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    4. Układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym, pierwszą warstwą jest 1/3 ziemniaków.


  2. 5. Następnie brokuł i ponownie 1/3 ziemniaków.


  3. 6. Czwartą warstwą jest kalafior, cebulka oraz obrane i drobno posiekane jajka.


  4. 7. Przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków.


  5. 8. Pozostałe 2 jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy widelce razem ze śmietaną, doprawiamy pieprzem oraz solą i polewamy zapiekankę.


  6. 9. Posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem i zapiekamy 15 minut w 180°C.


  7. 10. Zapiekanka gotowa.
    11. Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..