Boczek rolowany – pieczony w piekarniku

  • on 19 września 2020

Boczek rolowany – pieczony w piekarniku

Składniki

Boczek rolowany – pieczony w piekarniku

Przygotowanie


  1. Boczek jeżeli jest ze skórą musimy ją odciąć przyda się do innych potraw.
    Obrany boczek nacieramy przyprawami solą pieprzem i papryką wędzoną.
    Boczek zwijamy w miarę mocno w rulon i mocno owijamy nicią
    Zrolowany boczek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 3 godz.
    Boczek zwijamy mięsem do wewnątrz!


  2. Robimy zalewę by boczek podczas pieczenia się nie przypalił
    Do wody dodajemy olej przyprawy i mieszamy
    Boczek wyjęty z lodówki rozwijamy z folii i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i wlewamy zalewę, jeżeli jest to brytfanka to dobrze jest przykryć roladę liściem kapusty i potem folią aluminiową tak aby się nie przypaliła


  3. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 2 godz po ok. 1,5 godz. Otwieramy piekarnik ściągamy pokrywą lub folię z liściem zamykamy piekarnik i dopiekamy tak aby cię dopiekł.
    Po ostudzeniu można go podać np. z chlebem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..