Bułeczki maślane

  • on 19 września 2020

Bułeczki maślane

Składniki


  • Mąka pszenna – 600 g

  • Masło – 200 g

  • Drożdże – 50 g

  • Mleko – 1 1/4 szklanki

  • Cukier – 1/2 szklanki

  • Jajka kurze – 3 żółtka + 1 jajko oraz 1 jajko do posmarowania
Bułeczki maślane

Przygotowanie


  1. Mleko podgrzać lekko.Masło rozpuścić. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru, wlać trochę mleka i dodać 3 łyżki mąki,wymieszać aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.Pozostawić do wyrośnięcia.


  2. 3 żółtka oraz 1 jajko ubić na puszysto z cukrem, dodać rozczyn, resztę mąki i mleka i dokładnie zagnieść ciasto aby odchodziło od garnka. Dodawać stopniowo masło i dalej wygniatać aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.


  3. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na połowę. Każdą połowę na 8 części. Uformować bułeczki.


  4. Pozostawić aby podrosły. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować bułeczki. Wstawić je do piekarnika i piec 15 – 20 minut aż będą rumiane.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..