Chakalaka z kurczakiem i ryżem

  • on 19 września 2020

Chakalaka z kurczakiem i ryżem

Składniki


  • cebula – 1 szt.

  • czosnek – 2 ząbki

  • papryczka chili – 1 szt.

  • curry – 1 łyżka

  • suszony tymianek – 1 łyżeczka

  • starty imbir – 1 łyżeczka

  • marchewka – 2 szt.

  • czerwona papryka – 1 szt.

  • krojone pomidory – 1 puszka

  • zielony groszek – 1 mała puszka

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

  • filet kurczaka – 1 szt.

  • przyprawa do drobiu

  • bułka tarta

  • ryż – 2 woreczki
Chakalaka z kurczakiem i ryżem

Przygotowanie


  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju.


  2. Do garnka dodajemy pokrojoną papryczkę chili bez pestek, curry, imbir i tymianek.


  3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Mieszamy i smażymy przez 2-3 min.


  4. Dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając, smażymy przez 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.


  5. Wlewamy rozdrobnione pomidory i odsączony groszek. Mieszamy i gotujemy przez 3-4 min.


  6. Przygotowujemy kurczaka i ryż:
    1. Filet myjemy i kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do drobiu.

    2. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    3. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

    4. Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem i przygotowanymi warzywami.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..