Hiszpańskie “Leche Frita”

  • on 19 września 2020

Hiszpańskie “Leche Frita”

Składniki


  • 1 litr mleka

  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1/2 łyżeczki proszku cynamonu

  • 1 laska cynamonu

  • 4 skórki cytryny

  • 1/2 cytryny

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Hiszpańskie “Leche Frita”

Przygotowanie


  1. Na głęboką patelnię dodać: 3 szklanki mleka, 1 laskę cynamonu oraz 4 skórki z cytryny.
    (co ważne, chodzi tylko o żółtą część skórki, biały miąższ znajdujący się od wewnątrz lepiej jest zeskrobać, gdyż dodałby on gorzkiego smaku do deseru)
    Całość zamieszać i podgrzać na średnim ogniu, a gdy dojdzie do lekkiego wrzenia, wyłączyć ogień i zostawić na ok. 20 minut, aby smaki się połączyły.


  2. W tym czasie do miski wlać szklankę mleka i powoli dodawać 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej, mieszając wszystko razem.
    A także nasmarować dokładnie naczynie żaroodporne 1 łyżką oleju słonecznikowego.


  3. Po 20 minutach z patelni z mlekiem wyjąć skórki z cytryny oraz laskę cynamonu i podgrzać je na małym lub średnim ogniu.
    Po czym ciągle mieszając wlać 1 szklankę mleka, które zostało wymieszane ze skrobią kukurydzianą oraz powoli dodać 1/2 szklanki cukru.
    Mieszanie należy kontynuować przez 20 do 25 minut, do uzyskania gęstej i kremowej konsystencji.


  4. Zagęszczoną mieszankę mleka zdjąć z ognia i przelać równomiernie do nasmarowanego naczynia żaroodpornego, po czym zostawić do ostygnięcia.
    Gdy ostygnie, naczynie przykryć przezroczystą folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stwardniała.


  5. Po tym czasie wyjąc naczynie z masa z lodówki, zdjąć folię, ułożyć na nim deskę odpowiedniej wielkości i przekręcić naczynie do góry nogami, tak aby masa odkleiła się i wylądowała na desce.
    Wyjętą masę pokroić w kwadraty o wielkości mniej więcej 5 cm na 5 cm.


  6. Do jednej miski wsypać 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej, a do drugiej wbić 2 jajka i roztrzepać.
    Każdy mleczny kwadrat delikatnie ale dokładnie obtaczać najpierw w skrobi kukurydzianej, a później w jajkach i odkładać na talerz, uprzednio nakryty papierem do pieczenia.


  7. Patelnię wlać 1/2 szklanki oleju słonecznikowego i rozgrzać go na średnim ogniu.
    Po ok. 3-4 minutach na patelnię włożyć mleczne kwadraty i smażyć 45-60 sekund z każdej strony – chcemy aby miały one piękny złocisty kolor.
    W tym czasie do miski wsypać 1/4 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku.


  8. Gdy mleczne kwadraty będą już pięknie podsmażone, należy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Następnie każdy kwadrat obtoczyć we wcześniej przygotowanej mieszance cukru i cynamonu i ułożyć na płaskim talerzu.
    Całość udekorować szczyptą tartej skórki z cytryny.

    SMACZNEGO!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..