Mielonka z szynkowaru

  • on 19 września 2020

Mielonka z szynkowaru

Składniki


  • 800 g łopatki wieprzowej

  • 1 łyżeczka soli

  • ½ łyżeczki mielonego lub granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • ½ łyżeczki kminku mielonego

  • 2 łyżki żelatyny

  • 150 ml zimnej wody

  • masło klarowane lub smalec

  • do podania: pieczywo i ogórki kiszone
Mielonka z szynkowaru

Przygotowanie


  1. Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce, używając sitka o średnich oczkach. Przyprawić solą, czosnkiem, majerankiem i kminkiem. Wsypać żelatynę. Wlać wodę i porządnie wyrobić.


  2. Szynkowar natłuścić. Do środka porcjami nałożyć mięso, dobrze przy tym ubijając (najlepiej zrobić to tłuczkiem). Naczynie zamknąć i odstawić do lodówki na 24 godziny.


  3. Schłodzoną mielonkę parzyć przez 2 godziny. Na dnie garnka z wodą warto umieścić ściereczkę. Woda powinna sięgać powyżej mięsa, a temperatura wynosić ok. 90 st. C.


  4. Gotową mielonkę wystudzić i wstawić do chłodu na kilka godzin. Po tym czasie pojemnik ogrzać a mięso wyjąć. Pokroić w plastry. Podawać z pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..