Sernik Rafaello

  • on 19 września 2020

Sernik Rafaello

Składniki


  • Herbatniki kokosowe – 100 g

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Cukier puder – ok. 220 g

  • Napój mleczny o smaku kokosowym – 1/2 szklanki

  • Twaróg sernikowy – 250 g

  • Biała czekolada – 200 g

  • Żelatyna spożywcza – 3 łyżki

  • Cukier z kokosem – 1 opakowanie
  • Wiórki kokosowe – do posypania


  • Pralinki kokosowe (np. Rafaello) – 1 opakowanie
Sernik Rafaello

Przygotowanie


  1. Herbatniki układamy na dnie tortownicy o średnicy 25 cm.


  2. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem kokosowym do podwojenia objętości (ok. 3 min). Dodajemy twaróg oraz napój kokosowy, miksujemy do połączenia się składników.


  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy do niej otrzymany wcześniej kokosowy krem, nie przerywając mieszania. W ten sposób dodajemy ok. 5 łyżek. Łączymy z resztą białego kremu. Całość krótko mieszamy.


  4. Żelatynę moczymy przez ok. 10 minut w 3 łyżkach ciepłej wody, następnie dodajemy ok. 50 ml gorącej wody. Mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.


  5. Do żelatyny dodajemy po łyżce białej masy (ok. 5 łyżek), bez przerwy mieszając. Łączymy z resztą kokosowego kremu.


  6. Otrzymaną masę wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.


  7. Po całkowitym stężeniu deseru, zdejmujemy z niego obręcz, posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układamy pralinki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..