Śliwki węgierki w kruchym cieście.

  • on 19 września 2020

Śliwki węgierki w kruchym cieście.

Składniki


  • śliwki węgierki

  • cukier puder do posypania ciasta

  • blacha 30/25/6 cm

  • szklanka 250 ml

  • Ciasto:

  • mąka krupczatka 2 szklanki

  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka

  • masło 20 dag

  • cukier 3 łyżki

  • żółtka 4 szt.

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

  • cukier waniliowy

  • Pianka:

  • białka z 8 jajek

  • cukier szklanka 250 ml

  • kisiel cytrynowy 76 g
Śliwki węgierki w kruchym cieście.

Przygotowanie


  1. Śliwki myjemy, osuszamy i drylujemy przecinając każdą na równe połówki. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych owoców. Wierzch warstwy piany posypujemy startym na dużych oczkach zamrożonym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..