sos pomidorowo-mięsny

  • on 19 września 2020

sos pomidorowo-mięsny

Składniki


  • mięso wołowe, 500g

  • cebula, 2-3szt.
  • czosnek, 3ząbki


  • przyprawy: sól, papryka, chilli, bazylia, zioła prowansalskie

  • pomidory w puszce

  • marchewka z groszkiem lub mieszanka warzywna meksykańska, 1słoik

  • sos włoski lub ketchup pikantny z kotlina

  • oliwa, 2-3łyżki
sos pomidorowo-mięsny

Przygotowanie


  1. Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, trzeba uważać żeby nie przypalić czosnku bo zamiast słodki będzie gorzki. Następnie dodajemy mięso i przyprawiamy solą, papryką, chilli oraz ziołami (zamiast soli może być przyprawa uniwersalna – np.Warzywko). Wysmażyć mięso często mieszając. Następnie dodajemy pomidory i warzywa (każdy według własnego uznania, lepiej dodać warzywa ze słoika niż mrożone – oszczędnoś czasu). Mieszamy, po czym dodajemy:
    – wersja dla początkujących – sos włoski
    – wersja dla zaawansowanych – ketchup, koncentrat i przyprawiamy do smaku.
    Jeżeli chcecie uzyskać sos bardzo pikantny polecam przy dużej ilości chilli dodać łyżeczkę kakao to podkreśli ostrość.
    Wszystko przykrywamy pokrywą i dusimy ok. 2 godziny.
    W zależności od potrzeb sos może byćbardziej lub mniej gęsty, dodając odrobine wody.

Polecane przepisy: sos mięsny

Polecane przepisy: sos

Polecane przepisy: spagetti

Polecane przepisy: Pyszny sos mięsny

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..