Żeberka pieczone z warzywami

  • on 19 września 2020

Żeberka pieczone z warzywami

Składniki


  • Żeberka – 1 kg

  • Ziemniaki – 4 szt

  • Kapusta biała – 1/4 główki

  • Cebula – 2szt

  • Marchew – 1szt

  • Pietruszka – 1szt

  • Seler – 1/4szt

  • Sos sojowy – 2 łyżki

  • Przyprawy:

  • Pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka,

  • przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie),

  • rozmaryn suszony, czosnek suszony, cebula suszona,

  • Liść laurowy – 3szt

  • Ziele angielskie – 4szt

  • Pieprz ziarnisty – 5szt
Żeberka pieczone z warzywami

Przygotowanie


  1. Piekłam żeberka w całości, ale można je już przed pieczeniem pokroić na kawałki.

    Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki (ze skórą). Marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę dzielimy na liście.

    Warzywa mieszamy z sosem sojowym i przyprawami. Do rękawa do pieczenia wkładamy żeberka i obkładamy warzywami. Rękaw dokładanie zamykamy i pieczemy w 190 stopniach 90 minut. Jeśli macie większy kawałek żeberek należy przedłużyć pieczenie.


  2. Na ostatnie 10 minut pieczenia można rozciąć rękaw, aby mięso mocniej się przypiekło, ale nie jest to konieczne. Moje żeberka były lekko przypieczone na górze, miękkie i soczyste w środku. Warzywa były miękkie, ale pozostały w całości.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..