Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur

  • on 20 września 2020

Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur

Składniki

2 papryki

250 g kurek

2 łyżki oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki

100 g kaszy bulgur

1 jajko

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

1 pomidor

1/2 łyżeczki tymianku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kurkumy

• 2 łyżeczki oregano

Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur

Przygotowanie

Kaszę ugotowałem w osolonej wodzie. Kurki dokładnie oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, większe pokroiłem. Na patelni na oliwie zeszkliłem pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek i kurki. Całość smażyłem, aż woda z kurek odparowała. Doprawiłem pieprzem i solą, dodałem przyprawy : tymianek, czerwoną paprykę, kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodałem koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyłem 3 minuty. Dodałem odcedzoną kaszę, wymieszałem i podgrzewałem przez ok. minutę. Odstawiłem z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodałem jajko, wymieszałem. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Papryki przekroiłem na połówki. Usunąłem nasiona. Wnętrze doprawiłem solą, pieprzem, skropiłem oliwą i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Wypełniłem farszem, na wierzchu położyłem plasterki pomidora, doprawiłem solą i resztą suszonego oregano. Wstawiłem do piekarnika, do naczynia wlałem ok. 1/2 szklanki wody i zapiekałem przez 35 minut. Każdą paprykę posypałem serem i zapiekałem jeszcze przez ok. 5 – 10 minut, aż ser się roztopił.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..