Sałatka ogórkowa z harrisą

  • on 20 września 2020

Sałatka ogórkowa z harrisą

Składniki

ogórki 1,5 kg

czosnek 5 ząbków

woda 2 szklanki

ocet 10% 240 ml /niecała szklanka/

cukier 240 ml /niecała szklanka/

harissa 1 łyżka kopiasta

olej 2 łyżki

sól 1 łyżka

Sałatka ogórkowa z harrisą

Przygotowanie

Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, cukrem, harissą, olejem i solą. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki ogórki i ząbki czosnku. Warzywa mieszamy i zalewamy zalewą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz. /w międzyczasie kilka razy mieszamy/. Po tym czasie sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików /nie ubijamy – raczej potrząsamy słoikiem by składniki się lepiej ułożyły/, zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 min /w zależności od wielkości słoików/ i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..