Sałatka ogórkowo-marchwiowa słodko-ostra

  • on 20 września 2020

Składniki

ogórki 1 kg /po obraniu/

marchew 2 szt średnie

cebula 1 szt duża

czosnek 3 ząbki

zalewa:

ocet 1/4 szklanki

woda 0,5 szklanki

cukier 1/4 szklanki

sól 1 łyżeczka kopiasta

olej 1 łyżka

harissa 1 łyżeczka

Przygotowanie

Na początku z octu, wody, cukru, soli, oleju i harissy zagotowujemy zalewę i odstawiamy by trochę przestygła.
Sałatkę przekładałam do małych słoików więc ogórki po obraniu przekrawałam wzdłuż na cztery części i jeśli miały duże przerośnięte gniazda nasienne wykrawałam je. Tak przygotowanych ogórków powinniśmy mieć 1 kg.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroimy w małą kostkę a czosnek w cienkie plasterki lub drobną kosteczkę.
Wszystkie warzywa przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną zalewą. Mieszamy i odstawiamy na 1,5 godz.
Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 7-10 min. i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..