Sałatka słodko kwaśna z ogórków na zimę

  • on 20 września 2020


Składniki

ogórki 4 kg

Papryka czerwona 1/2 -3/4 kg

marchewka 1/2 kg

cebula 1/2 kg

2-3 ząbki czosnku

sól 2 łyżki

Zalewa : olej 1 szklanka

ocet 1 szklanka

cukier 1 szklanka ew. + 1 łyżka

pieprz 1 łyżeczka

Przygotowanie

Wychodzi 7-8 słoików po 500 ml.
Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki, cebulę w piórka.
Ogórki i cebulę wrzucić do jednej miski, zasypać solą i odstawić na ok. 1 godzinę.
Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie paseczki.
Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę.
Z ogórków i cebuli odlać powstały sok.
Dodać marchewkę i paprykę, wymieszać.
W pojemniku wymieszać składniki zalewy i wlać do sałatki.
Odstawić sałatkę na kilka godzin, 4 lub 8.
Po 4 godzinach sałatka jest bardziej chrupka.
Sałatkę przełożyć do słoików wraz z sokami które pozostały. Zakręcić szczelnie słoiki i pasteryzować około 15 minut.
Następnie wyciągnąć słoiki i postawić je do góry dnem.
Przestudzone można wynieść do piwnicy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..