Sernik na zimno z mirabelkami

  • on 20 września 2020

Sernik na zimno z mirabelkami

Składniki

Biszkopt:

Mąka pszenna – 90g

Mąka ziemniaczana – 40g

Jajko – 4szt

Cukier – 80g

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa serkowa:

Serek bieluch naturalny – 2szt

Serek waniliowy (bieluch, danio albo inny) – 2szt

Galaretka (u mnie agrestowa) – 1szt

Żelatyna – 1 łyżka

Woda – 1 szklanka

Dodatkowo:

Mirabelki – 250g

Galaretka (u mnie winogronowa) – 1szt

Woda – 400ml

Sernik na zimno z mirabelkami

Przygotowanie

Biszkopt:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kremową masę. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, aby ciasto pozostało puszyste.

Wykładamy do natłuszczonej tortownicy (u mnie 26cm) i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Opcjonalnie można biszkopt nasączyć dowolnym sokiem lub likierem (w wersji dla dorosłych).

Po upieczeniu najlepiej zdjąć biszkopt z folii (lub papieru do pieczenia, ale tortownicę wyłożyć ponownie, aby masa z serków ani galaretka nie wypłynęła nam dołem.

Masa serkowa:
Wodę gotujemy i dodajemy do niej galaretkę i żelatynę. Mieszamy bardzo dokładnie. Powoli dodajemy do serków. Odstawiamy masę aby lekko stężała. Kiedy będzie już dość gęsta wykładamy ją na biszkopt. Na masę układamy połówki mirabelek i lekko dociskamy.

Drugą galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale w 400ml wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy będzie już wystarczająco gęsta wylewamy na ciasto. Galaretka nie może być lejąca, aby nie wypłynęła bokami.

Ciasto podajemy po schłodzeniu.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..