Szarlotka z kruszonką.

  • on 20 września 2020

Szarlotka z kruszonką.

Składniki

Blaszka 25×35 cm

Ciasto:

480 g mąki pszennej tortowej typ 450

2 łyżeczki proszku do pieczenia

160 g cukru kryształu

1 duże jajko lub 2 mniejsze

300 g masła lub margaryny

Dodatkowo:

2 słoiki musu jabłkowego lub 2 kg jabłek, cukier do smaku, łyżka masła, sok z połowy cytryny i cynamon do smaku

Kruszonka:

270 g mąki pszennej

150 g masła lub margaryny

150 g cukru kryształu

opakowanie cukru waniliowego

opcjonalnie cynamon

Szarlotka z kruszonką.

Przygotowanie

Na pierwszy ogień poszła kruszonka, wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki – kruszonkę, odstawić do lodówki.
Do miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajko i i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, zagnieść ładne i jednolite ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, lub na 1 godz. do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika i wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć gotowy mus ze słoika, lub przygotować własny ( klik), rozsmarować równomiernie po wierzchu. Spód delikatnie posypałam bułką tartą, można pominąć, a rozsmarowany mus oprószyłam cynamonem.
Z lodówki wyjąć kruszonkę i rozsypać równomiernie na mus jabłkowy.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, piec góra – dół, bez termoobiegu, przez ok. 1 godz.
Gotowe ciasto wyjąć na blat, i pozostawić do wystygnięcia.
Zapach takiej szarotki jest obłędny… kroiłam jeszcze letnią i jedliśmy, nie mogliśmy się powstrzymać.
Smacznego !!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..