ZUPA KREM Z KALAREPY

  • on 20 września 2020

ZUPA KREM Z KALAREPY

Składniki

Kalarepa – 2 bardzo duże sztuki

Ziemniaki – 2 średnie

Cebula średnia biała

2 ząbki czosnku

Bulion warzywny lub drobiowy 800 ml

Chili w płatkach według gustu

Płatki migdałów – 3 łyżki

Sól do smaku

Masło – 1 łyżka

Oliwa z oliwek – około 1 łyżka

ZUPA KREM Z KALAREPY

Przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię wlej około łyżki oliwy i dodaj łyżkę masła, zamieszaj. Dodaj poszatkowaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.

Chwilę przesmaż i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepy. Smaż, mieszając około 5 minut. Posól do smaku i posyp płatkami chili według preferencji. Jeśli krem ma być delikatny pomiń chili.

Wszystko z patelni przełóż do garnka i zalej bulionem.

Zagotuj i gotuj do miękkości warzyw. Dla szybszego rezultatu, zakryj garnek pokrywką.

Kiedy warzywa będą już gotowe, zmiksuj na gładki krem.
Tak przygotowaną zupę, serwuj w miseczkach w towarzystwie płatków migdałów, z odrobiną płatków chili.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..