Marynowane plasterki z ogórków bez skórki.

  • on 22 września 2020

Marynowane plasterki z ogórków bez skórki.

Składniki

ogórki gruntowe 5 kg

sól 4 łyżki

gorczyca pół łyżeczki na słoik

ziele angielskie 4-6 ziaren na słoik

liść laurowy 1 szt na słoik

koper baldach na słoik

Zalewa na 1 litr:

ocet 10% 200 ml

woda przegotowana 800 ml

sól 2 łyżki

cukier 3 łyżki

Marynowane plasterki z ogórków bez skórki.

Przygotowanie

Wszystkie składniki zalewy mieszamy.
Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm. Zasypujemy czterema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła i przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli. Odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia. Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej. Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi). Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły, zimne wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..