Budyniowiec z bananem na zimno

  • on 23 września 2020

Budyniowiec z bananem na zimno

Składniki

3 szklanki mleka

1 budyń waniliowy

1 budyń czekoladowy

1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa

2 banany

dosłodzić wedle uznania

na spód wedle uznania: naleśnik/biszkopty/herbatniki

Budyniowiec z bananem na zimno

Przygotowanie

Mleko musimy podzielić na dwie warstwy czyli jedna warstwa to 1 szklanka do gotowania i pół szklanki do rozpuszczenia. Galaretkę dzielimy na pół.

warstwa czekoladowa
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dosładzamy i gotujemy. W pół szklanki zimnego mleka rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka razem z połową galaretki. Mieszamy dokładnie, odstawiamy, aby ostygło.
Formę (18 lub 20) wykładamy folią spożywczą, na spód układamy naleśnika lub biszkopty i wylewamy budyń. Układamy banana pokrojonego w talarki i wkładamy do lodówki.

warstwa waniliowa
Ta sama procedura co wyżej, tylko bez banana. Ewentualnie możecie go dać również na wierzch wedle uznania.
Wkładamy do lodówki na parę godzin, aby ciasto stężało. Ja dodatkowo wierzch posypałam kakao.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..