Carpaccio z arbuza z rzodkiewką i miętą

  • on 1 października 2020

Carpaccio z arbuza z rzodkiewką i miętą

Składniki

Arbuz – kawałek 1/4 z całości

Liście mięty

Rzodkiewki – 6 sztuk

Ser kozi – nieduży kawałek

Orzeszki pinii – 1 łyżka

DRESSING:

– Oliwa z oliwek – 2 łyżki

– Ocet ryżowy – 1 łyżka

– Sok z cytryny 1/2 łyżki

– 2-3 poszatkowane drobno listki mięty

– Szczypta soli

Carpaccio z arbuza z rzodkiewką i miętą

Przygotowanie

Składniki dresingu umieść w małym słoiczku, zakręć i całość energicznie wymieszaj.

Kawałek arbuza / u mnie to była jedna czwarta średniej wielkości arbuza /obierz z zielonej skóry i pokrój w cieniutkie plasterki.

Tak przygotowane plasterki ułóż na talerzu tak aby zakryć całe jego dno.

Rzodkiewki 2-3 sztuki przekrój na pół a resztę rzodkiewek pokrój w plasterki i ułóż na arbuzie.

Listki mięty pooddzielaj od łodyżek i dołóż do sałatki.

Na suchej patelni upraż chwilę orzeszki pinii / niezbyt długo – tak by się nie przypaliły / gotowe dodaj do sałatki.

Całość posyp pokruszonym kozim serem i polej dressingiem.

SMACZNEGO 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..