Bułki śniadaniowe

  • on 4 października 2020

Bułki śniadaniowe

Składniki

1 ugotowany ziemniak

350 g mąki

1 łyżeczka drożdży suszonych

2 łyżeczki oliwy

2/3 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

220 ml ciepłej wody

do posmarowania żółko wymieszane z 1 łyżeczką mleka

Bułki śniadaniowe

Przygotowanie

Drożdże zmieszać z 3 łyżkami wody i cukrem.
Ziemniaka dokładnie rozgnieść widelcem.
Do misy miksera przełożyć mąkę, sól, oliwę, wodę i przełożyć drożdże.
Zamontować hak do ciasta drożdżowego i wyrobić przez 5 minut. Można też oczywiście wyrobić ręcznie – ok 8 minut.

Miskę wysmarować oliwą, przełożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie podzielić na 10 porcji, uformować z każdej kulkę, położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Odstawić na 30 minut, po czym posmarować każdą jajkiem zmieszanym z mlekiem, za pomocą pędzelka.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Piec ok 25 minut aż się zarumienią.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..