Chleb w jajku i mleku – 4 wersje smakowe

  • on 4 października 2020

Chleb w jajku i mleku – 4 wersje smakowe

Składniki

Chleb lub bułki

Jajka – 4 sztuki (lub więcej)

pół szklanki mleka

sól, pieprz

czosnek (opcjonalnie)

papryczka chilli lub inna ostra (opcjonalnie)

masło do smażenia

Chleb w jajku i mleku – 4 wersje smakowe

Przygotowanie

Przygotuj chleb, bułki przekrój na połowę lub na 3 części.

Wersja I – To jest wersja podstawowa – Jajka połącz z mlekiem, dodaj sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.

Wersja II: do jajka, mleka oprócz soli i pieprzu dodaj posiekany czosnek.

Wersja III: do jajka, mleka oprócz soli i pieprzu dodaj ostrą przyprawę, np. chilli.

Wersja IV: do jajka, mleka oprócz soli i pieprzu dodaj kurkumę lub carry (smak dość specyficzny i nie każdy to lubi).

Pieczywo umieść w jajku i mleku. Pozwól, aby trochę nasiąkło z obu stron. Musisz uważać, aby pieczywo nie leżakowało zbyt długo w płynie, ponieważ wtedy się rozpadnie.

Na patelni rozpuść masło. Musi być go dość dużo, aby chleb się ładnie zarumienił.

Pieczywo przełóż na patelnię na rozgrzane masło. Obsmażaj z obu stron aż do zarumienionego koloru.

Odsącz nadmiar tłuszczu, np. przy użyciu papierowego ręcznika.

Pieczywo będzie smaczne zarówno na ciepło (z chrupiącą skórką) jak i na zimno 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..