Ciasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson

  • on 4 października 2020

Ciasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson

Składniki

250 g ciemnej czekolady (zawierającej min. 70% kakao)

6 jajek: 2 całe + 4 z oddzielonymi żółkami od białek

125 g masła

175 g cukru

2 łyżki likieru Cointreau (ja nie dodałam)

Starta skórka z wyszorowanej pomarańczy

500 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub torebka cukru waniliowego

Owoce do przybrania

Ciasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson

Przygotowanie

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem, boków nie smaruj.

Piekarnik nagrzej do temp. 170 stopni.

Rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i wszystko razem zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Ubij 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru na puszystą masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem, skórkę pomarańczową i ewentualnie likier, jeszcze chwilę ubijaj

W innej misce ubij na sztywno pianę, a następnie dodaj stopniowo resztę cukru ubijając do uzyskania błyszczącej piany.
Do masy czekoladowej dodaj na początku kilka łyżek piany i delikatnie wymieszaj, następnie dodaj całą masę do piany i starannie wymieszaj.

Przełóż ciasto do tortownicy i piecz ok. 30 – 35 minut, albo do momentu kiedy ciasto wyrośnie i skórka zacznie delikatnie pękać, a w środku nie będzie już płynne.

Ostudź ciasto, środek będzie delikatnie zapadał się. Tak właśnie ma być!

Ubij śmietankę z dodatkiem wanilii, rozłóż ją na wierzchu ciasta. Udekoruj owocami.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..