Cukinia jednodniowa (kiszona)

  • on 4 października 2020

Cukinia jednodniowa (kiszona)

Składniki

2-3 młodziutkie cukinie

pół główki czosnku lub kilka ząbków

kilka plasterków korzenia chrzanu

1-2 baldachy kopru (kwiaty lub owoce/nasiona)

solanka przygotowana z około 25 gramów soli na litr chłodnej wody (użyłam wody z filtra)

Cukinia jednodniowa (kiszona)

Przygotowanie

Wybierz 2-3 młode cukinie. Pokrój je wzdłuż – bez obierania ze skórki – w cienkie paski czy raczej plasterki. Do tego celu najlepiej nadaje się obieraczka.

Paski cukinii (u mnie – dwukolorowe), czosnek, chrzan i koper umieść w słoju. Jeśli chcesz – możesz dodać inne ulubione zioła i przyprawy.

Przygotuj solankę – do litra wody dodaj jakieś 25 g soli kłodawskiej niejodowanej – tylko takiej używam do przygotowania kiszonek. Może się okazać, że tej solanki będzie potrzeba nieco więcej niż litr.

Gotową solanką (zimną) zalej umieszczone w słoju paski cukinii i przyprawy. Słoik zakręć i zostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny i zaraz potem wstaw do lodówki. Bo trzeba przerwać/mocno spowolnić fermentację.

Możesz też – zamiast wstawiać do chłodu – po prostu zjeść cukinię jednodniową od razu, mniam!

Przygotowanie tak ukiszonej cukinii jest niezwykle proste, a rezultat – efektowny. Ukiszone paski wyglądają bardzo atrakcyjnie i zdołają uświetnić każdą imprezę. Czy to będzie grill z sąsiadami, ognisko z przyjaciółmi, czy też bardziej oficjalne przyjęcie – cukinia jednodniowa wszędzie doskonale się sprawdzi.

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..