Cukinia z patelni grillowej

  • on 5 października 2020

Cukinia z patelni grillowej

Składniki

kilka młodziutkich cukinii (6-7 sztuk)

olej do smażenia

suszony tymianek lub zioła prowansalskie

sól kamienna z Kłodawy

sos czosnkowy do podania

Cukinia z patelni grillowej

Przygotowanie

Z cukinii odetnij oba końce i pokrój wzdłuż na plastry grubości około 1 centymetra. Ważne – plastrów cukinii nie przyprawiamy niczym przed smażeniem. Dzięki temu grillowanie przebiegnie sprawnie i szybko, a cukinia nie będzie puszczać wody na patelni i tłuszcz nie będzie pryskać.

Rozgrzej patelnię grillową, delikatnie zwilż ją oliwą do smażenia. Podsmażaj na niej długie plastry cukinii z obu stron na rumiano (czyli do momentu, aż będą widoczne wyraźne paski). W razie potrzeby dolej na patelnię nieco oliwy, bo całkiem bez tłuszczu cukinia grilluje się długo i opornie.

Usmażone plastry układaj na dużym talerzu i od razu posypuj tymiankiem (lub innymi ulubionymi ziołami, np. prowansalskimi) i solą. Pamiętaj, że cukinia potrzebuje znacznie więcej soli, niż “odrobinę”, aby była smaczna. Ale niech to będzie porządna sól.

Najlepiej byłoby podać grillowaną cukinię jeszcze ciepłą, zanim całkiem wystygnie. Choć i na zimno bardzo dobrze smakuje, szczególnie z sosem czosnkowym i świeżym pieczywem.

To wspaniała propozycja na wszelkie plenerowe spotkania typu “grill u sąsiadów”. Można przybyć z gotową już potrawą i sosem czosnkowym w oddzielnym naczyniu. Można też w podobny sposób przygotować plastry cukinii na prawdziwym grillu podczas przyjęcia w ogrodzie. Sądząc po naszych znajomych – to jest bardzo mało popularny sposób podania cukinii (wszyscy tylko leczo robią), a szkoda. Bo to danie jest naprawdę proste, smaczne i nawet dość wykwintne. Warto spróbować. Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..