Placki cukiniowo-ziemniaczane

  • on 6 października 2020

Placki cukiniowo-ziemniaczane

Składniki

cukinia 20 dag

ziemniaki obrane 40 dag

cebula średnia 1 szt

czosnek 3 ząbki

jajko 1 szt

mąka pszenna 1 łyżka kopiasta

sól do smaku

pieprz mielony do smaku

olej do smażenia

dodatkowo: jogurt grecki

Placki cukiniowo-ziemniaczane

Przygotowanie

Cukinię /bez obierania/ ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 20 min.
W tym czasie obrane ziemniaki również ścieramy na tarce o dużych oczkach i mocno odciskamy z soku. Dodajemy starte na tarce o drobnych oczkach cebulę i czosnek. Cukinię dokładnie odciskamy z soku, który puściła i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Masę cukiniowo-ziemniaczaną kładziemy małymi porcjami /po łyżce/, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Przekładamy na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki podałam z kleksem z jogurtu greckiego. Pysznie smakują z gulaszem, leczem czy sosem pieczarkowym lub mięsnym:)

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..