sałatka szwedzka

  • on 16 października 2020

sałatka szwedzka

Składniki

ogórki gruntowe – 2 kg

papryka czerwona – 0,5 kg

marchewka – 0,5 kg

cebula – 0,5 kg

koperek – kilka gałązek

olej rzepakowy – pół szklanki

sól – 2 łyżki

cukier – 1 szklanka

ocet – 1 szklanka

ziele angielskie – kilka kulek

liście laurowe – 3-4

gorczyca – 1 łyżka

sałatka szwedzka

Przygotowanie

Ogórki pokroić w talarki, paprykę w paski, cebulę w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ocet zagotować z olejem, solą, cukrem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gorącą zalewę wlać do pokrojonych warzyw, odstawić na 2-3 godziny.

Do słoików wsypać gorczycę, włożyć koperek. Nakładać sałatkę, lekko dociskając. Słoiki dokładnie zakręcić, pasteryzować 20 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..