Kiszone buraki

  • on 21 października 2020

Kiszone buraki

Składniki

*2 kg buraków * 4/6 ząbków czosnku -zależnie od tego jaki jest mocny

* liście laurowe * pieprz ziarnisty * 6 szklanek wody przegotowanej , zimnej * 2 łyżki soli

Kiszone buraki

Przygotowanie

Przygotuj 3 słoiki mniej więcej 900 ml każdy lub 1 większy , 2 mniejsze .
Buraki obieramy , osuszamy i kroimy w kawałki .
Wodę rozrabiamy z solą .
Każdy słoik wypełnij burakami a między buraki włóż po 2 ząbki obranego i pokrojonego w słupki czosnku , 1 liść laurowy i po 3 ziarna pieprzu . Całość zalej wodą z solą tak aby zakryła buraczki . Delikatnie zakręcamy .Odstawiamy w chłodne miejsce na około tydzień . Może to być lodówka.Powstały sok zlewamy do małych butelek lub słoiczków i piejemy . Gotowy sok przechowuje się w lodówce . Z buraków można zrobić barszcz , sałatki itd . Jeżeli słoiki są różnych rozmiarów jak mnie , wiadomo , że do większego dajemy więcej pieprzu i czosnku a do mniejszego mniej . Trzeba wypośrodkować 😀

Jakie wartości mają kiszone buraki ?
Zapraszam na :

https://www.malgoskawkuchni.com/2020/07/kiszone-buraki.html

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..