Brzoskwinie w syropie

  • on 23 października 2020

Brzoskwinie w syropie

Składniki

3 kg brzoskwiń,

3 litry wody,

1 kg cukru,

sok z 3 cytryn.

Brzoskwinie w syropie

Przygotowanie

Brzoskwinie obieramy. Dla ułatwienia możemy zanurzyć brzoskwinie w wrzątku na 3 minuty.

Kroimy na pół wyjmujemy pestkę.

Brzoskwinie możemy zostawić w połówkach lub podzielić na mniejsze części. Ja dzieliłam na cztery.
W garnku gotujemy 3 litry wody wraz z cukrem, dodajemy sok z cytryny.
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.Brzoskwinie układamy do słoików i zalewamy gorącym syropem i zakręcamy.
Słoiki wstawiamy do garnka z ściereczką na dnie.
Wlewamy gorącą na 3/4 wysokości słoika.
Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania (słoiki 500 ml ).
Słoiki wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..