Sałatka warzywna w zalewie

  • on 23 października 2020

Sałatka warzywna w zalewie

Składniki

kapusta biała 2 kg

marchew 4 szt.

cebula 2 szt.

papryka czerwona 3 szt.

papryka zielona 3 szt.

ogórki 1,5 kg

Składniki do zalewy:

sól 2 łyżki

cukier 2 łyżki

szklanka oleju

szklanka octu 10%

Sałatka warzywna w zalewie

Przygotowanie

Wykonanie zalewy:

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, studzimy.

Wykonanie sałatki:

Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w plasterki razem ze skórką, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka. Obrane cebule kroimy w piórka, wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zimną zalewą i ponownie mieszamy. Sałatkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji słoiki studzimy, ostudzone wynosimy do piwnicy.

Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..