Domowy chleb bez drożdży, bez zakwasu, bez wyrastania

  • on 24 października 2020

Domowy chleb bez drożdży, bez zakwasu, bez wyrastania

Składniki

500g mąki pszennej

400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru lub maślanki (wg mnie na maślance jest najsmaczniejszy)

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Olej do posmarowania dłoni

Ulubione ziarenka – słonecznik, siemie lniane, czarnuszka itp

Domowy chleb bez drożdży, bez zakwasu, bez wyrastania

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt, sól, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka i ponownie mieszamy. Ciasto odstawiamy na pół godziny aby gluten zaczął pracować. Piekarnik nastawiamy na 200 st. Keksowkę wykładamy papierem do pieczenia. Dłonie smarujemy olejem, przekładmy ciasto do keksówki i wyrównujemy. Chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 min. Gorący wyjmujemy z foremki i zawijamy w ściereczkę aby skórka zmiękła a chlebek był wilgotny i nie wysechł za szybko. Zawinięty w ściereczkę zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..