flaczki z boczniaków

  • on 24 października 2020

flaczki z boczniaków

Składniki

boczniaki – 1 kg

marchewka – 2 szt

pietruszka – 1 szt

cebula – 1 szt

seler – kawałek korzenia

krojone pomidory – 1 puszka

papryka wędzona w proszku – 1 łyżka

papryczka chili – 1 szt

liście laurowe – 3-4 szt

ziele angielskie – kilka kulek

majeranek – 1 łyżka

czosnek – 2-3 ząbki

sól

pieprz

natka pietruszki – pół pęczka

oliwa – 3-4 łyżki

flaczki z boczniaków

Przygotowanie

Na rozgrzaną w sporym garnku oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekaną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć razem kilka minut.

Boczniaki pokroić w paski. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Grzyby z warzywami dodać do smażącej się cebuli, wsypać wędzoną paprykę, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe, dodać sól i pieprz, dusić 5 minut.

Do garnka wlać litr wody, dodać krojone pomidory, gotować kolejne 15 minut. Gotową zupę podawać z pajdą chleba, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..