ćwikła

  • on 27 października 2020

ćwikła

Składniki

buraczki ćwikłowe – 1 kg

korzeń chrzanu – 150-200 g

cukier – 4-5 łyżek

ocet lub sok z cytryny – 5-6 łyżek

sól

ćwikła

Przygotowanie

Buraczki ugotować w mundurkach, wystudzić.

Chrzan i buraczki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dokładnie wymieszać, doprawić cukrem, octem lub sokiem z cytryny i solą. Ilość dodanego cukru i octu zależy od słodkości buraczków i oczywiście od naszego gustu.

Ćwikłę nakładać do słoiczków. Można ją przechowywać w lodówce lub zapasteryzować (10-15 minut).

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..