krem z żółtych pomidorów z kolendrowym pesto

  • on 27 października 2020

krem z żółtych pomidorów z kolendrowym pesto

Składniki

żółte pomidory – 2 kg

cebula – 1 duża

czosnek – 4 ząbki

białe wytrawne wino – 200 ml

bulion warzywny – 250 ml

sól, pieprz

kurkuma (opcjonalnie) – 1 łyżeczka

oliwa do smażenia

SKŁADNIKI PESTO:

kolendra – 1 pęczek

nasiona słonecznika – 2-3 łyżki

czosnek – 2 ząbki

oliwa extra virgin – pół szklanki

tarty parmezan – 1 łyżka

sól

krem z żółtych pomidorów z kolendrowym pesto

Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i wsypać kurkumę. Smażyć razem kilka minut, wlać białe wino, dusić do odparowania. Dodać pomidory i bulion, gotować 15-20 minut.

Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Do blendera wrzucić kolendrę, uprażony słonecznik, czosnek, wlać oliwę, zblendować. Dodać tarty parmezan, wymieszać, doprawić solą.

Ugotowaną zupę zblendować (można też przetrzeć przez sitko), dosolić do smaku, popieprzyć.
Zupę podawać z kleksem pesto kolendrowego i grzanką z bagietki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..