Klasyczna szakszuka

  • on 29 października 2020

Klasyczna szakszuka

Składniki

cebula – 1 szt.

czosnek – 4 ząbki

papryczka chili – 1 szt.

pomidory krojone bez skórki – 1 puszka (400 ml)

oliwa – 5 łyżek

kolendra – 1 pęczek

jajka – 4 szt.

papryka czerwona 1 szt.,

papryka słodka – 1 łyżeczka

papryka ostra – 1 płaska łyżeczka

kumin – 1 łyżeczka

sól

Klasyczna szakszuka

Przygotowanie

na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę

cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię

czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli

paprykę kroimy w kostkę, dorzucamy na patelnię i smażymy kilka minut

z papryczki chili usuwamy nasionka, kroimy w plasterki, dodajemy na patelnię, dosypujemy obie papryki w proszku oraz kumin, smażymy minutę

teraz dolewamy pomidory, solimy i smażymy kilka minut, aż płyn odparuje

w sosie pomidorowym robimy cztery wgłębienia, w które wbijamy jajka, delikatnie solimy, przykrywamy patelnię i smażymy, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne

całe danie posypujemy posiekaną kolendrą na natychmiast podajemy, smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..